BUY 3 OR MORE PRODUCTS AND RECEIVE 10% EXTRA DISCOUNT!  FREE SHIPPING AND RETURNS TOP QUALITY & AS SUSTAINABLE AS POSSIBLE CUSTOMER REVIEW SCORE (KIYOH) : 9.2

Verandering moet wel leuk blijven: dit goede voornemen gaat altijd lukken!

Het nieuwe jaar is net begonnen. Je struikelt over de goede voornemens en de plannen van iedereen om van dit jaar écht een topjaar te maken. Heb je zelf al een lijstje met verbeterpunten of dingen die je dit jaar echt wil gaan doen? En hoeveel ervan kun je alweer doorstrepen? Bijgaand plaatje werkt nog altijd op mijn lachspieren.

 

 

Plannen maken om te verbeteren zijn goed. De mens wil altijd vooruit. Maar je moet de plannen wel realistisch houden. Je kan wel dromen van 10 kilo gewicht verliezen en een ideaal figuur hebben, maar in je droom wordt meestal vergeten dat dit maanden duurt en het een structurele aanpassing in je levenspatroon vergt. De afstand tussen willen veranderen en daadwerkelijk veranderen is levensgroot.

Het andere probleem met verbeterpunten is dat het vaak niet voor niets is dat je punten te verbeteren hebt. Met andere woorden: dat overgewicht komt omdat je partner zo lekker kookt (of juist niet) en/ of omdat je te weinig sport. Of iets dergelijks. En die oorzaken hebben ook weer hun eigen reden. En terwijl je weet dat je eigenlijk aan die diepere redenen iets zou moeten doen voor echte verandering, heb je daar helemaal geen zin in. Gewoon niet, want zo leuk is veranderen ook weer niet.

Veel goede voornemens bevatten tegenwoordig zaken die de wereld moeten verbeteren. Impact maken wordt het toverwoord voor 2018. Of juist het verminderen van de impact. De persoonlijke doelen ten aanzien van werk, succes en uiterlijk blijven wel belangrijk, maar we krijgen steeds meer de neiging om ons eigen steentje bij te dragen aan het welzijn van de aarde. Dus komen er lijstjes met:

  1. Minder vlees
  2. Woning verduurzamen
  3. Koop verantwoorde spullen (of: stem met je portemonnee)

Daar ben ik als duurzaam ondernemer natuurlijk hartstikke blij mee! Maar er schuilt volgens mij wel een gevaar: het moet wel leuk blijven.

Even kort uitgelegd: we moeten steeds meer. Van onszelf, van anderen of gewoon omdat anderen het ook doen. En je kan op 2 manieren veranderen:

  1. Je wilt veranderen maar je wilt het eigenlijk toch niet (zie uitleg boven)
  2. Je wilt veranderen omdat de nieuwe situatie je leuker lijkt dan de huidige

Mijn simpele en enige advies is: maak nu alleen goede voornemens die aan het tweede punt voldoen. Want verbeteren kost energie en doorzettingsvermogen. En dat houd je beter vol als je het doel goed kan visualiseren. Verduurzamen terwijl je het eigenlijk niet wilt zorgt voor een negatieve associatie bij het hele verduurzamen, wat de beweging absoluut niet zal helpen. Hebben jullie al gehoord van de term Ecorexia? Misschien wel het toverwoord van 2020?

Dus ook de wereld verbeteren moet wel leuk blijven. Voor mij en SKOT werkt dat op 2 manieren. Mijn goede voornemens voor 2018 zijn dan ook niet moeilijker dan het al is.

  1. Laten zien hoe en waar de (kleding) wereld precies vervuilend is
  2. Het alternatief bieden om punt 1. hierboven te verminderen

Genoeg te doen dus! De beste wensen voor 2018.

groeten Ruben

Leave a comment

en_GB
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

SERIOUS COLLECTION

SERIOUS Collection